Docent en gids

Deze pagina geeft een overzicht van mijn werkzaamheden als docent en gids.

Università degli Studi di Parma (Italia) – 2020

Eind januari 2020 heb ik samen met dr. Astrid Kemperman van de TU/e een groep studenten urban planning/design en hun docenten ontvangen, van de universiteit van Parma. Ze kregen eerst een presentatie over planning in Nederland en een toelichting over de stad Eindhoven. Daarna heb ik de groep meegenomen op een wandeling van het TU/e terrein, via de binnenstad, naar Strijp S. Het was onderdeel van een driedaags bezoek aan Nederland. Het was een inspirerend bezoek. Ze hebben er een artikel over gepubliceerd op hun website.

de groep op Ketelplein, Strijp S

University of Minnesota (USA) – 2011 tot heden

Jaarlijks in de lente komt een groep studenten van de University of Minnesota, Landscape Architecture & Urban Planning met hun docenten naar Nederland. Ze maken een reis van enkele maanden door Europa met als thema “The Ecology of Water”. Een groot deel van die reis (4-6 weken) zijn ze in Nederland. Ze bezoeken dan allerlei interessante plekken en werken aan ontwerpen en concepten in “charettes”: meerdaagse ontwerpopdrachten voor een lokale opdrachtgever.

Van 2011 tot 2014 heb ik onderdelen verzorgd zoals een ontvangst in Eindhoven met een college over de stad plus rondleiding, en feedback bij enkele charettes over Almere en Markerwadden. Sinds zomer 2014 ben ik docent en coördinator voor het programma in Nederland. Sindsdien reis ik iedere lente een aantal dagen mee met de groep meegereisd door Nederland en toelichting gegeven over Nederland, Nederlanders en onze stedenbouw. De studenten sloten de periode steeds af met een ontwerpopdracht voor Natuurmonumenten, over de Markerwadden en Nationaal Park Nieuw Land.

uiteraard, zoveel mogelijk verkenning per fiets

Ieder jaar sta ik voor een nieuwe groep, maar het zijn steeds weer enthousiaste studenten. Ze zijn stuk voor stuk positief over Eindhoven en de rest van Nederland. Ik kijk alweer uit naar de volgende keer! Ze documenteren hun werk in een blog, waar goed te zien is wat ze doen en denken over het programma en over Nederland. blog 2011 – blog 2012 – blog 2013 – blog 2014 – blog 2015 – blog 2016 – blog 2017 – blog 2019 In 2018 en 2020 ging het programma niet door.

Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde – 2012 – heden

Sinds 2012 ben ik (gast)docent vanuit de praktijk op de Technische Universiteit Eindhoven.
In 2018 en 2019 heb ik het ‘Urban’ deel van ‘BAUstudio’ begeleid; studenten werkten aan de herbestemming van een gebouw en aan een literatuurstudie plus checklist voor een gezonde woonwijk.
In september/oktober 2014 en 2015 heb ik als vakinhoudelijk gastdocent lesgegeven aan eerstejaars studenten die als eerste kennismaking een opdracht maakten met als thema ‘proces’: een herstructureringsplan schrijven voor een buurt vol met problematieken en uitdagingen.
Een semester in 2012 – 2013 heb ik als ‘docent uit de praktijk’ lesgegeven in het eerstejaarsatelier van de Faculteit Bouwkunde in Eindhoven. Met drie andere docenten begeleidde ik twee dagen per week een groep van 50-60 studenten in hun eerste stappen als ontwerper.
Het is altijd bijzonder om dezelfde lessen die ik twintig jaar geleden kreeg, nu zelf te geven. Ook leer ik zelf steeds meer, over het vak van stedebouwkundige én over het vak van docent.

KNAG – 2013

Op een helaas wat grijze zaterdag in september was ik ‘stedebouwkundig gids’ voor een groep geografen. Ik trapte de dag af in ‘Caffee Allee’ op Strijp S, met een toelichting over Eindhoven en de rol van Philips voor de stad. Daarna sloot Alwin Beernink aan, van Park Strijp Beheer, met een toelichting en rondwandeling over Strijp S. Na de lunch pakten we allemaal de fiets en leidde ik de groep met een mooie groene omweg langs de Dommel en door Genneper Parken naar de High Tech Campus. Daar gaf ik een korte toelichting over de achtergrond en de opzet. Vervolgens reden we langs de rondweg, via Evoluon en Strijp R terug naar Strijp S. Dankzij de scherpe vragen van de geografen was het ook voor mij een leerzame dag. Naar aanleiding van deze dag heb ik een artikel geschreven over Eindhoven.

– artikel

Gastcolleges Fontys Hogeschool Eindhoven

In 2010 en 2012 heb ik een gastcollege verzorgd bij Fontys Hogeschool Eindhoven voor studenten Cultureel Maatschappelijke Vorming/Welzijn. Het onderwerp was Transities in Bouwen en Wonen. Aanleiding was dat studenten allerlei vragen hadden over het vak stedebouw en de stad Eindhoven. Het college bestond uit een toelichting op het vakgebied stedenbouw en het ontstaan van de stad Eindhoven in het kader van huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Ter afsluiting kregen de studenten een kleine opdracht en volgde een discussie over woonwensen en leefbaarheid.