All posts by urbanstory

publicaties: tekst en illustraties

illustraties Architectuurgids, Dag van de Architectuur 2015, 2016, 2017

In het kader van de Dag van de Architectuur organiseert het Architectuurcentrum Eindhoven jaarlijks fiets- en wandelroutes in Eindhoven met een bepaald thema. In 2015 was dit de Wederopbouwarchitectuur rond de Rondweg, in 2016 het groen van de stad in ‘Afslag groen’ en in 2017 de ‘Staalkaart Wonen’. Voor de bijbehorende architectuurgidsen heb ik de kaarten getekend.

 

artikel Geografie november 2013

Op 14 september 2013 heb ik een groep van het KNAG een toelichting gegeven over Eindhoven gevolgd door een fietstocht van StrijpS door Genneper Parken naar de HighTechCampus. (Zie ook: gids en docent.) Thema van de dag was Eindhoven en Philips. Naar aanleiding van deze dag heb ik een artikel met hetzelfde thema geschreven voor het tijdschrift van het KNAG, Geografie.

docent en gids

University of Minnesota – 2011 tot heden

Jaarlijks in de lente komt een groep studenten van de University of Minnesota, Landscape Architecture & Urban Planning met hun docenten naar Nederland. Ze maken een reis van enkele maanden door Europa met als thema “The Ecology of Water”. Een groot deel van die reis zijn ze in Nederland, bezoeken allerlei interessante plekken en werken aan ontwerpen en concepten in “charettes”: meerdaagse ontwerpopdrachten voor een lokale opdrachtgever.

Sinds zomer 2014 treed ik op als coördinator voor het programma in Nederland en ben ik gastdocent. Lente 2105, 2016 en 2017 heb ik vier weken met de groep meegereisd door Nederland, toelichting gegeven over Nederland, Nederlanders en onze stedenbouw. De periode werd afgesloten met een ontwerpopdracht over de Markerwadden voor Natuurmonumenten.

Van 2011 tot 2014 heb ik onderdelen verzorgd zoals een ontvangst in Eindhoven met een college over de stad plus rondleiding, en feedback bij enkele charettes over Almere en Markerwadden.

Ieder jaar sta ik voor een nieuwe groep, maar het zijn steeds weer enthousiaste studenten. Ze zijn stuk voor stuk positief over Eindhoven en de rest van Nederland. Ik kijk al weer uit naar de volgende keer!

Ze documenteren hun werk in een blog, waar goed te zien is wat ze doen en denken over het programma en over Nederland:

blog 2011 – blog 2012 – blog 2013 – blog 2014 – blog 2015 – blog 2016blog 2017

 

Technische Universiteit Eindhoven – 2012 – 2013 – 2014 – 2015

In september/oktober 2014 en 2015 heb ik als vakinhoudelijk gastdocent lesgegeven aan eerstejaars studenten die als eerste kennismaking een opdracht maakten met als thema ‘proces’: een herstructureringsplan schrijven voor een buurt vol met problematieken en uitdagingen.

Een semester in 2012 – 2013 heb ik als ‘docent uit de praktijk’ lesgegeven in het eerstejaarsatelier van de Faculteit Bouwkunde in Eindhoven. Met drie andere docenten begeleidde ik twee dagen per week een groep van 50-60 studenten in hun eerste stappen als ontwerper. Het was bijzonder om dezelfde lessen die ik twintig jaar geleden kreeg, nu zelf te geven.

excursiezeepbel

 

KNAG – 2013

Op een helaas wat grijze zaterdag in september was ik ‘stedebouwkundig gids’ voor een groep geografen. Ik trapte de dag af in Caffee Allee op Strijp S, met een toelichting over Eindhoven en de rol van Philips voor de stad. Daarna sloot Alwin Beernink aan (Park Strijp Beheer) met een toelichting en rondwandeling over Strijp S. Na de lunch pakten we allemaal de fiets en leidde ik de groep met een mooie groene omweg langs de Dommel en door Genneper Parken naar de High Tech Campus. Daar gaf ik een korte toelichting over de achtergrond en de opzet. Vervolgens reden we langs de rondweg, via Evoluon en Strijp R terug naar Strijp S. Dankzij de scherpe vragen van de geografen was het ook voor mij een leerzame dag.

Aankondigingverslag en foto’s

 

Gastcolleges Fontys Hogeschool Eindhoven

In 2010 en 2012 heb ik een gastcollege verzorgd bij Fontys Hogeschool Eindhoven voor studenten Cultureel Maatschappelijke Vorming/Welzijn. Het onderwerp was Transities in Bouwen en Wonen. Aanleiding was dat studenten allerlei vragen hadden over het vak stedebouw en de stad Eindhoven. Het college bestond uit een toelichting op het vakgebied stedenbouw en het ontstaan van de stad Eindhoven in het kader van huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Ter afsluiting kregen de studenten een kleine opdracht en volgde een discussie over woonwensen en leefbaarheid.

UrbanStory

Inderdaad, het verhaal van de stad. Of om precies te zijn: het verhaal van stedelijkheid. Want dat komt ook naar voren in de kleinste gehuchten. Overal wordt aan een verhaal gebouwd door de ontwikkeling van de omgeving in de context van onze maatschappij.

Urban Story vertelt dit verhaal, of vertaalt het, of voorspelt het, of probeert het verhaal een betere wending te geven.

De onderdelen die hier bij horen zijn:

  • Analyse
  • Visie
  • Conceptvorming
  • Ontwerp

In de vorm van een

  • Rapportage
  • Fotocollage
  • College/lezing
  • Rondleiding

UrbanStory kan het verhaal van uw omgeving helder maken.

CV Mayke van Dinter

curriculum vitae van mayke van dinter in het kort:

Afgestudeerd als stedebouwkundige aan de TU/e in 1997.

De start als professional bestond uit twee keer een junior functie, eerst als onderzoeker, daarna als stedebouwkundige. Daarna volgde een periode van ongeveer acht jaar als ‘solo’ stedebouwkundige in een kleinere gemeente. Daar kwam de volle breedte van het vakgebied aan bod. Met deze prachtige ervaring op zak kwam in 2009 een switch naar kortere opdrachten als interim stedebouwkundige. De lengte van de opdrachten varieerde van vijf maanden tot ruim twee jaar, het schaalniveau van kleine kern tot grote stadswijk. Veel verschillende projecten maar de rode draad was steeds het opstellen van stedebouwkundige visies en ontwerpen en het toetsen van initiatieven aan ruimtelijk beleid en regelgeving. Zowat tegelijk met de switch naar interim werk kwamen ook de eerste optredens als (gast-) docent op HBO en universiteit en stadstourgids. Buiten werktijd ook al lange tijd betrokken als actief lid bij landelijke vereniging Stadswerk, met het organiseren van studentenontwerpwedstrijd OOR en activiteiten voor Regio Zuid.

In 2013 de start van UrbanStory: een eigen platform.

(interim) stedebouwkundige en projectleider

Gemeente Best (2015)

Tijdelijke invulling van de solo-functie van stedebouwkundige. Advies over de volle breedte, van ruimtelijke strategie tot uitbreidingsplannen tot kleine afwijkingen van het bestemmingsplan.

Gemeente Uden (2014)

Terug bij de gemeente Uden. Net als in 2011 vulde ik het bestaande team aan, nu voor het opstellen van stedebouwkundige adviezen en kaders bij projecten in Uden Zuid en diverse afwijkende bouwverzoeken.

Gemeente Valkenswaard (2013-2014)

Opstellen stedebouwkundige adviezen en kaders bij diverse projecten.

  • Beeldkwaliteit Linten en Entrees
  • Visie Maastrichterweg
  • Stedebouwkundige randvoorwaarden voor diverse bouwinitiatieven
  • Diverse kleine adviezen

Bij deze gemeente heb ik van 2001 tot 2009 ook als stedebouwkundige gewerkt.

Gemeente Veldhoven  (2012)

Opstellen stedebouwkundige adviezen en kaders bij projecten

Kavelpaspoorten Oerle Zuid

Alle info over bestemming, beeldkwaliteitseisen, procedure aankoop en dergelijke leesbaar verwerkt in een zogenaamd Kavelpaspoort per kavel. Oerle Zuid is een uitbreiding van Veldhoven aan de westzijde van de huidige kern, bij Oerle.

(klik op een kavel om het kavelpaspoort te downloaden)

Stedebouwkundige advisering actualisering bestemmingsplan Veldhoven Noord.

Stedebouwkundige visie, dossierstudies en uitwerking voor de verwerking van het noordelijk stedelijk deel van Veldhoven in één actueel digitaal bestemmingsplan.

Woningbouw Kemphaan

Stedebouwkundige opzet voor de herinrichting van een terrein waar tijdelijke schoolunits stonden. Nieuwe invulling bevat woningen, groen en parkeervoorzieningen. Inmiddels is in samenspraak met de buurt een optie gekozen en is het bestemmingsplan voor de locatie vastgesteld.

Gemeente Uden    (2011)

Opstellen stedebouwkundige adviezen en kaders bij projecten

Park Maashorst

Stedebouwkundige visie en verkavelingsschetsen voor Ambitiedocument en Gebiedsprofiel bij ontwikkeling woongebied tussen natuurgebied en nieuw ziekenhuis. Neerzetten van een robuust groen kader waarbinnen in grote vrijheid kan worden ontwikkeld. 

Centrumplan Hoek Promenade

Stedebouwkundige kadernotitie stedenbouw en beeldkwaliteit voor ontwikkeling westzijde winkelgebied: afronding kernwinkelgebied en ruimte voor ‘trekkers’.

Bedrijventerrein Loopkant-Liessent

Voltooien visie op beeldkwaliteit. Stedebouwkundige visie bij bestemmingsplan.

Uitleg aan ondernemers voor (onder andere) het gezamenlijk ontwikkelen van een ‘Consumentenboulevard’ : gemeente verzorgt herinrichting openbare ruimte en geeft richtlijnen/ideeën voor herontwikkeling van panden in de vorm van een Beeldkwaliteitsplan.

 

Gemeente Eindhoven, Gebiedsprogrammering    (2009-2011)

Opstellen stedebouwkundige adviezen, integrale visies en kaders

Ontwikkelingsvisie Kronehoef

Integrale ontwikkelingsvisie als overzicht van bestaande projecten en initiatieven en als toetsingskader voor nieuwe ideeën en initiatieven voor de buurt.

Programma van eisen en Beeldkwaliteitsplan HOV2

Stedebouwkundig advies voor Programma van Eisen en Beeldkwaliteitsplan (plus eindredactie) voor HOV2. HOV2 is de tweede hoogwaardige openbaar vervoer verbinding van Eindhoven, tussen Nuenen en de HighTechCampus. Een nieuwe link in een groeiend netwerk.

Gebiedsprogramma’s stadsdelen

Stedebouwkundig/planologische advisering voor gebiedsprogramma’s voor de stadsdelen Centrum, Woensel Noord en Woensel Zuid.

In een gebiedsprogramma staat beschreven wat de ontwikkelingen en kansen zijn in een stadsdeel voor de komende 2 tot 4 jaar. Het voegt geen nieuwe aspecten toe, maar brengt per stadsdeel samenhang aan tussen bestaand beleid, bestaande visies, (raads)programma’s en projecten, vanuit verschillende disciplines: sociaal-maatschappelijk, economisch, cultureel, ecologisch en ruimtelijk. De gebiedsprogramma’s zijn niet alleen een bundeling van gemeentelijk beleid en projecten, maar ook initiatieven en ideeën van partnerorganisaties in de stad zijn er in meegenomen.   

Dorpsvisie Acht

Stedebouwkundig advies en begeleiding van lokale ‘Groep 68’ bij het opstellen van een visie voor het woongebied van Acht.

Kaderstelling ‘As van Stratum’

Samenstelling notitie over ‘As van Stratum’, verbindende lijn door het stadsdeel. Opgesteld op verzoek Bewonersplatform Stratum. Analyse en visie voor toekomstige ontwikkeling.

Paterskerk

Aanzet tot stedebouwkundig kader voor ontwikkeling gebied rond Paterskerk, kansen en wensen.

Gemeente Valkenswaard    (2001-2009)

Opstellen stedebouwkundige adviezen, verkavelingen; projectleiding

  • Actualisering en digitalisering bestemmingsplannen
  • Procesmanager “Gebiedsvisies”: ontwerpen werkproces en implementatie van een systematiek voor visies voor inbreidingsplannen.
  • Projectleider Nieuwbouw Scholen­gemeen­schap Were Di, Masterplan Centrum, Herbestem­ming LTS, Herinrichting Markt en diverse gebiedsvisies.

 

 

 

 

stedelijk groen

Stedelijk groen heeft altijd mijn interesse gehad en medio 2015 kreeg ik de kans om dit verder te brengen in mijn werk. Op dat moment ben ik bij de gemeente Eindhoven gaan werken aan het nieuwe Groenbeleidsplan. Het bestaande plan was van 2001 en een update was zeer gewenst. In het nieuwe Groenbeleidsplan is meer aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, (groene) cultuurhistorie en de waarde van groen voor de stad. Het rapport bestaat dan ook uit vier delen: verhaal van de stad, waarde van groen, ambitie en beleid. Mijn werk bestond uit het verzamelen en bundelen van de nodige informatie en het schrijven van het rapport. Begin 2017 is het Groenbeleidsplan vastgesteld en ben ik aan de slag gegaan met de implementatie en uitwerking, bijvoorbeeld met een regeling voor groencompensatie, het digitaliseren van informatie (o.a. in GIS) en het formuleren van ontwerprichtlijnen.

website

Dit is de website van UrbanStory. UrbanStory vertelt het verhaal van de stad. UrbanStory is opgericht door Mayke van Dinter, stedebouwkundige. Op deze site vindt u haar verhaal en haar portfolio.